Ga naar de hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Over natuursteen

Interessante feiten over natuursteen

Natuursteen / steensoorten

Over natuursteentegels of natuursteenmozaïek

Alle rotsen worden over het algemeen natuursteen genoemd. De definitie van de term "rots" is een mengsel van mineralen. Natuurstenen die economisch worden beschouwd of verwerkt worden natuursteen of breuksteen genoemd. De gebruikte natuurstenen komen vooral uit India, China, Zuid-Afrika, Brazilië, Italië, Turkije, Spanje en Scandinavië. De natuurstenen maken deel uit van de culturele rijkdom van de respectievelijke landen van herkomst en de naamgeving is gekoppeld aan het betreffende land. Naar hun uiterlijk kunnen natuurstenen worden onderverdeeld in losse rots (dit zijn geen natuurstenen) en massief gesteente. De technische verwerkingscriteria worden bepaald door harde steen en zachte steen.

Deze classificatie is nodig voor steenhouwersateliers waarin de stenen worden bewerkt, machinaal gezaagd of gemalen. De gebruikseigenschappen van de natuursteen, of voor eventueel later gebruik, zijn afhankelijk van de chemische aantasting of van de omgevingsinvloeden. Voor de handel worden de natuurstenen onderworpen aan geschiktheidstests volgens Europese normen.Natuursteen kan worden onderverdeeld in drie steenklassen volgens hun herkomst:

Stollingsgesteente (stollingsgesteenten): Een stollingsgesteente vormt zich door stolling (kristallisatie). Er wordt onderscheid gemaakt tussen plutonieten als diepgesteente (deze bevinden zich op een diepte van meer dan 5 km), subvulkanisch gesteente dat is afgekoeld op een diepte tussen 0 en 5000 meter en vulkanisch gesteente dat van vulkanische oorsprong is. Natuursteen wordt gebruikt als vloer en vloertegels voor de interieurinrichting, maar ook in de industrie, in de tuinbouw, interieurbouw en nog veel meer. Gebruikt voor gevelbekleding (bijv. ook wandtegels), trappen en vloerbedekkingen (bijv. vloertegels) evenals sculpturen.

Natuursteen wordt gewonnen in groeven en op maat gebracht in steenverwerkingsbedrijven, waar ook de oppervlakken worden bewerkt.
De aantrekkingskracht van de natuursteen zit hem in de oneffenheden van de kleur.
Bezoek ons in onze showroom in Hamburg en overtuig uzelf.

Informatie over natuursteentegels

Het gebruik van natuursteen in de bouw heeft nog andere voordelen:

Natuursteen is anti-allergisch Natuursteen wordt op een energiebesparende manier verkregen Natuursteen is onbrandbaar Natuursteen is slijtvast Natuursteen is recyclebaar omdat het een natuurproduct is. De steenoppervlakken van natuursteen zijn afhankelijk van verschillende invloeden, zoals de steenfamilie, evenals de dichtheid en aard van de individuele mineralen in de steen. Natuursteen heeft veel verschillende kleuren en verschillende oppervlakken.

Kalkhoudende natuursteen (kalksteen en marmer) is gevoelig voor zuren en moet daarom anders worden onderhouden en gereinigd dan andere natuurstenen, zeker als deze als vloertegels worden gebruikt. Ze zijn niet erg duurzaam en worden daarom vaak binnenshuis geplaatst.

Graniet is een zeer harde natuursteen en wordt buiten gebruikt waar veel verkeer is.

Verwerking van natuursteen:
Bij de bedrijven die hiervoor verantwoordelijk zijn, worden de ruwe blokken opengezaagd in panelen, afhankelijk van de gewenste dikte, meestal 20, 30 of 40mm. Vervolgens worden de panelen in breedte en lengte ingekort tot de juiste maat.

De volgende maatnormen zijn van toepassing op vloerbedekkingen:
Vloerbedekking in stroken met 15mm; 20 mm; 30 mm dikte. De baanbreedtes van 150 mm, 200 mm, 250 mm, 300 mm of 400 mm zijn gebruikelijk. Natuursteentegels met een dikte van 10 mm hebben een standaardformaat van 305 x 305 mm; 610 x 305 mm, 300 x 150 mm. Andere formaten zijn ook beschikbaar.
Travertijn is een kalksteen met een lichte, zandgele tot bruine kleur. Het is een zoetwaterkalk die wordt gewonnen uit zoetwaterbronnen. De bronnen bevatten zowel calcium- en waterstofcarbonaat-ionen als koolstofdioxide, de travertijn bestaat uit calciumcarbonaat.

Travertijn is poreus en heeft holtes die door planten zijn gemaakt en de externe structuur vormen. Het is gemakkelijk te breken, te zagen en kan worden gebruikt voor slijpen en polijsten. Natuursteen travertijn wordt daarom beschouwd als bouwsteen en voor decoratie, bijvoorbeeld voor gevels (wandtegels), als vloerbedekking (vloertegels, tegels) of als deur- en raamkozijnen (borders). De travertijn wordt gebruikt met open poriën of met een spatel. Ondanks hun wateropname van 0,3-3,0% zijn travertijnen vorstbestendig. Het heeft een laag gewicht en een relatief lage sterkte. Dit maakt het ook gemakkelijk om mee te werken en biedt ook een grotere slipweerstand in vergelijking met marmer.
Een ander voordeel is dat er nauwelijks krassen zichtbaar zijn op het oppervlak en dat het niet alleen een zeer levendig gezicht is, maar ook relatief goedkoop is in termen van materiaalverbruik. Travertijn valt visueel op met warme tinten die een vleugje mediterrane levensstijl in uw woonkamer creëren. Travertijn tegels (vloertegels, wandtegels, travertijn mozaïek, travertijn randen) passen overal en garanderen een mediterraan gevoel.

Informatie over natuursteentegels

Marmer

Marmer is een steen met lichte, crèmekleurige pasteltinten of donkere, edele kleuren. De oude schoonheid van marmer is slechts één kenmerk dat deze natuursteen definieert. Marmer is tijdloos en behoudt wereldwijd zijn herkenningswaarde. Het is een gesteente dat bestaat uit de mineralen calciet en dolomiet en is dus een carbonaatgesteente. De winning van marmer is nog steeds arbeidsintensief; eerder marmer werd gewonnen uit spleten. Tegenwoordig is inkopen dankzij technische innovaties eenvoudiger geworden.

Marmer is optisch te herkennen aan de individuele kristallen die glinsteren afhankelijk van de lichtinval. Knikkers zijn erg populair in interieurontwerp. Ze worden gebruikt voor decoratie, voor gevels, als vloerbedekking, als tegels en voor sculpturen. Bij ons verkrijgbaar: marmermozaïek, marmermozaïek, marmerranden, gemarmerd glasmozaïek, marmermozaïek tegels, marmeren spoelbak.

Leisteen
Leisteen is een rots van zwarte, grijze, blauwgrijze, groenachtige, geelachtige, rode of paarse kleur. Kenmerkend voor leisteen is de hoge splijtbaarheid en het verschil in oppervlak. Er zijn bijna vlakke tot extreem ruwe oppervlakken. Het is een fijnkorrelig gesteente met een hoog gehalte aan kleimineralen en wordt daarom ook wel kleigesteente genoemd. De mijnbouwtechniek wordt nu behandeld met behulp van machines. Het wordt gebruikt als gevelmateriaal en is zeer duurzaam. Bij ons verkrijgbaar: leisteenmozaïek, leisteenmozaïek decor porcellanato, leisteenmozaïek, vloertegels porcellanato leisteen, leisteenmozaïektegels.

Kwartsiet
Kwartsiet is een gesteente dat in zijn pure vorm witgrijs of wit van kleur is. Door ijzermineralen toe te voegen ontstaan gele en rode kleuren. Het is fijn tot middelzwaar, bestaat uit onderling verbonden kwartskorrels en heeft een kwartsgehalte van minimaal 98%. Kwartsiet wordt ook gedefinieerd als verkiezelde zandsteen. Vanwege het hoge mineraalgehalte is het een van de hardste gesteenten en wordt het vaak gebruikt voor binnen- en buitenbouw. In het interieur wordt kwartsiet gebruikt als vloerbedekking, bijvoorbeeld als vloertegels, vanwege zijn gunstige splijteigenschappen. Het is zeer resistent en bestand tegen invloeden.

Informatie over natuursteentegels

Onyx marmer
Onyxmarmer is geen marmer of onyx, maar is daarvan afgeleid. Veel voorkomende kleuren zijn wit, geel, oranje, rood en groen in lichte en donkere tinten. De minerale afzettingen resulteren in een veelkleurig totaalbeeld, wat bijzonder mooi is.
Onyx wordt toegepast op kalksteen en lijkt er erg op. Het is een rots die is ontstaan uit zoetwaterkalksteen. Onyx bestaat uit de mineralen calciet of aragoniet. Ze zijn heel transparant in het licht en creëren een prachtig effect.
Bij ons verkrijgbaar: onyx marmer mozaïek, mozaïek gemaakt van onyx marmer, glas marmer mozaïek tegel mix.Graniet is een diep magma gesteente van lichtgrijs tot blauwachtig rood en geelachtig van kleur. De effecten van mineraalgehalte en omgevingsfactoren zijn de belangrijkste redenen achter de kleuring. Het is medium tot grofkorrelig, grof kristal en massief, bevat kwarts en veldspaat, evenals donkere mineralen zoals mica. Graniet wordt gewonnen uit de onderste aardkorst en varieert in hardheid afhankelijk van het gehalte aan actieve ingrediënten. Na talrijke verwerkingsprocessen wordt het de hardste en meest resistente natuursteen en is daarom geschikt voor binnen- en buitenbouw.

Vragen? Wij helpen u graag per e-mail of telefoon. Uw Mosafil-team.