Cementtegels - het decoratieve ontwerp van binnen- en buitenruimtes
Cementtegels zijn een historisch bouwmateriaal dat vooral in de 19e eeuw in de mode kwam. Deze tegels zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in tal van gebouwen rond de Middellandse Zee. Zelfs toen werden de cementtegels gebruikt om de vloeren en wanden te ontwerpen, zoals vandaag nog steeds het geval is. Deze producten zijn vooral populair vanwege hun hoogwaardige uitstraling, die kan variëren van natuurlijke pasteltinten tot uitgebreide patronen. Er zijn ook enkele gunstige eigenschappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de populariteit van cementtegels vandaag de dag weer aanzienlijk is toegenomen. Een groot voordeel voor u als gebruiker is het materiaal van de tegels. Deze worden niet verbrand, maar binden zich gewoon met water, zoals bij cement gebruikelijk is. Dit leidt bij de cementtegels tot een zeer natuurlijke uitstraling en oppervlak. Bij motieftegels met verschillende lakken zijn de kleurovergangen navenant zacht, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Verder blijft het oppervlak van de cementtegels altijd licht poreus, wat ook zorgt voor een zachtere uitstraling. Een ander voordeel dat u kunt verwachten is dat de oppervlaktebehandeling met een impregnering de cementtegels ongevoelig maakt voor vlekken. Hierdoor zijn ze niet alleen eenvoudig te reinigen, maar behouden ze ook lang hun unieke uitstraling. Evenzo mag niet worden verwaarloosd dat u flexibel kunt beslissen om de cementtegels te gebruiken voor de wand- of vloerontwerp.Welke voordelen en positieve eigenschappen zijn te verwachten van cementtegels?
U kunt deze producten zowel in ruimtes met vloerverwarming als in buitenruimtes (terras of balkon) gebruiken. Ten slotte is een van de voordelen dat u het leggen van de cementtegels gemakkelijk kunt voltooien.Het voorbereidende werk voor het leggen en waar u rekening mee moet houden
Het eerste deel van de voorbereiding is de selectie van een geschikte natuursteenlijm. Het is logisch om een minerale lijm te kiezen die overeenkomt met uw respectieve ondergrond en natuurlijk de cementtegels. Zo krijg je een stabiele verbinding tussen de ondergrond en de tegel. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de cementtegels tijdens de voorbereiding niet vochtig worden. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat deze op een droge plaats wordt bewaard. Dit betekent ook dat je de tegels niet meteen na aankoop moet leggen. Het is beter om de cementplaten eerst uit te pakken en minimaal een week te laten acclimatiseren op de betreffende bouwplaats. Het niet volgen van deze procedure kan leiden tot spanningsscheuren op het oppervlak van de cementtegels.Verder moet je ervoor zorgen dat de ondergrond correct wordt verwerkt voordat de tegels worden gelegd. Dit betekent niet alleen dat de vloer of wand droog en schoon moet zijn. Het is veeleer ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond veerkrachtig en maatvast is. Het moet ook vrij zijn van stoffen die de hechting verminderen en een correcte primer hebben.